Látkový a energetický metabolismus
Soubor chemických
reakcí a s nimi spojených energetických přeměn
Probíhá v živých
organismech a mezi organismy a jejich okolím (organismy jsou otevřené soustavy, přijímají a vydávají do
okolí látky a případně i energii ve formě fotonů)
Chemické reakce na sebe navazují a vytvářejí složitý
systém reakcí, kterým říkáme metabolické dráhy
Všechny metabolické dráhy většinou probíhají u eukaryot v organelách
(nejen uvnitř ale i v membránách) – např. mitochondrie, plastidy (i
cytoplazma – glykolýza)
děje Metabolických drah:
Anabolické a Katabolické
Anabolické
děje = Asimilační (fotosyntetická asimilace) = Výstavbové
Z jednodušších látek vznikají složitější
Energie se spotřebovává = Endergonické reakce (aby
to proběhlo, musím odněkud vzít energii)
např. Fotosyntéza,
syntéza nukleových kyselin, proteosyntéza
Katabolické
děje = Disimilační = Rozkladné
Štěpení složitějších látek na látky jednoduché (štěpení
kvůli energii!)
Energie se uvolňuje = Exergonické reakce
např. Glykolýza,
Krebsův cyklus, Respirační řetězec (v mitochondriích), b-oxidace mastných kyselin
Exergonické
reakce
Buňka potřebuje energii na:
a)
Mechanická práce =
POHYB
b)
Chemická práce =
syntéza sloučenin (na anabolické děje)
c)
Osmotická práce =
aktivní transport (proti koncentračnímu spádu)
d)
Elektrická práce =
vzruch (= elektrický potenciál) -> vznik elektrického potenciálu na membráně
nervové buňky – neuronu)
e)
Tepelná práce =
teplo
f)
Světelná práce =
světluška – svícení na bioluminiscenci (mají látku látku luciferin a enzym
luciferázu – oxidací za přítomnosti enzymu dochází k transportu látek;
svítí jen samci), parejnok elektrický – elektrické orgány
Buňky
živých organismů jsou schopny využívat jen jeden jediný typ energie-> jen
tu, která je chemicky vázaná tzn. uložena v chemických vazbách sloučenin (chemické
vazby hlavně nějaké živiny - cukry, tuky, bílkoviny; případně využití energie
fotonů - u rostlin)
ATP
Jediný zdroj
energie pro buňku je chemicky vázaná
energie v živinách -> uvolňování při štěpení (nebo rostliny z fotonů) – ale neschopni využít energii přímo!!
Rozštěpení živin nestačí, tělo si s tím neumí
poradit přímo, ale nepřímo přes makroergické sloučeniny -> napřed si energii z rozštěpených živin nebo
z fotonů uloží do sloučeniny
ATP (makroergická sloučenina Adenosintrifosfát)
---> tvorba ATP = fosforylace
ADP + Pi + E -> ATP + H2O
Vznik ATP – 3 způsoby:
a) Oxidativní fosforylace
Oxidace kyslíkem a přenos elektronů (přes přenašeče),
probíhá v mitochondriích (prokaryotická buňka nemá mitochondrie –
fosforylace probíhá v cytoplazmatické membráně)
b) Substrátová fosforylace
fosforyluji (ne ADP, ale nějaký substrát) např. glukózu = dojde
k navázání fosfát na substrát a tím zvýším jeho energii
(glukóza-6-fosfát, energeticky bohatší
sloučenina po rozštěpení než kdybych rozštěpila glukózu)
energii (E uvolněná z rozštěpení fosfátu ze
substrátu) a odštěpený fosfát (z toho substrátu) převezme ADP a vytvoří se
ATP
c)
Fotosyntetická
fosforylace = Fotofosforylace
energie fotonů je využita na tvorbu ATP (při fotosyntéze,
děj je omezen na chloroplasty/tylakoidy u prokaryot)
ATP - nemůže
procházet přes cytoplazmatickou membránu do dalších buněk (nemohou
si je buňky „půjčovat“), ale v rámci jedné buňky může přecházet přes membrány organel, (ATP překoná dvojitou membránu
mitochondrie a cestuje do jiné organely) v membránách ale musí být přenašeče = translokázy
Energie uložená v makroergických vazbách je energie okamžitě využitelná (potřebná energie pro svalový stah atd.), ale
pokud organismus zrovna vytvořené ATP nepotřebuje v tu chvíli, tak se energie využije jinak – na vytvoření
zásobních látek (výstavbový děj – najedla jsem se tak, že ATP vzniklo tolik, že ho teď nepotřebuju, ale moje
tělo si vytvoří tuk, glykogen nebo u cukru si moje tělo vytvoří škroby) = Energetická zásoba – (škroby, až je potom budu potřebovat, si pak znovu
rozštěpím a získám energii)
Nejčastějšími zásobními látkami jsou polysacharidy (škroby, glykogen,…)
Disimilační děje
-
cílem je vytvoření energie
-
několik metabolických drah, děje
Dýchání a Kvašení
Dýchání =
Respirace
buněčné dýchání
1.
Fáze - Glykolýza
-
metabolická dráha začíná přeměnou
zvanou Glykolýza, vznik kyseliny pyrohroznové
-
produkt glykolýzy → kyselina pyrohroznová podléhá oxidační dekarboxylaci a vzniká acetyl
koenzym A, ten vstupuje do Krebsova cyklu
3.
Fáze – Krebsův cyklus
-
hlavní důležitý metabolický děj,
vznikají redukční činidla FADH2 a NADH+H+
4.
Fáze – Dýchání
Glykolýza
-
odbourávání glukózy
-
probíhá v cytoplazmě
-
anaerobní děj (i v přítomnosti kyslíku, ale nevyužívá ho)
Dochází ke štěpení glukózy až na
kyselinu pyrohroznovou, energetický výtěžek
jsou 2 ATP
Průběh:
1.
Substrátová fosforylace –
fosforylace glukózy, probíhá dvakrát, spotřebuji 2 molekuly ATP
2.
Fosforylovaná glukóza (C6) se
štěpí na dvě triózy (C3 a C3) – Dihydroxyacetonfosfát a Glyceraldehydfosfát
3.
Dalšími přeměnami vznik
výsledného produktu kyseliny pyrohroznové = pyruvát
Kromě fosforylace probíhá i dehydrogenace (oxidace, NAD+
odebírám H)
Oxidační
dekarboxylace
Dochází k dekarboxylaci a dehydrogenaci pyruvátu (odebrání H a navíc se odštěpilo CO2) a mění se
na acetylCoA
(kys. pyrohroznová – váže se na koenzym
A – došlo k dehydrogenaci (odebrání vodíků), vytvořilo se NADH a navíc se
odštěpilo CO2)
→ Acetyl koenzym A (= aktivovaná
kyselina octová)
-
aerobní děj (potřebuje kyslík)
-
acetylCoA spojovacím článkem
Glykolýzy a Krebsova cyklu (protože vstupuje do Krebsova cyklu)
Krebsův cyklus = citrátový
-
z pohledu dýchání je
důležitý, protože při něm získáme redukované
koenzymy FADH2 a NADH+H+
-
acetylCoA vstupuje do Krebsova
cyklu
Průběh:
1.
AcetylCoA se navazuje na kyselinu
oxaloctovou, první produkt kyselina citronová atd., až na konci vznikne zase
kyselina oxaloctová a zase navazuje další acetylCoA …
2.
během tohoto dochází k dehydrogenaci – vzniká NADH+H+
a FADH2
a dochází k dekarboxylaci
dekarboxylace a dehydrogenace (odebírá se H látkám, které jsou součástí
Krebsova cyklu) – citrátu, fumarátu,
malátu, oxalacetátu, …
Respirace
Redukované koenzymy přenesou H a elektrony do dýchacího řetězce, elektrony
začnou přeskakovat přes přenašeče a uvolní se nejvíce energie
-
energeticky nejvýznamnější
děj aerobního katabolismu
-
probíhá ve vnitřních membránách mitochondriálních krist
Průběh:
1.
vodík je přinášen do respiračního
řetězce redukovanými koenzymy NADH+H+ a FADH2
2.
vodík je přenášen ve formě
vodíkových protonů (H+) a
elektronů přes řadu přenašečů = cytochromy
3.
Cytochromy přijmou elektron a tím se redukují, ale potom ho pošlou dál, a
když se ho zbaví, tak se zpátky oxidují
(na přenašečích,
jak elektrony přeskakují od jednoho k druhému, tak probíhá jejich redukce
a oxidace…)
4.
Konečný příjemce je kyslík O2 (proto dýcháme, aby se kyslík
dostal až do mitochondrií a byl připraven k navázání vodíkových protonů a
neutronů) a tím vzniká tzv. Metabolická voda
-
uvolnilo se u toho velké množství
energie
Dýcháme proto, abychom měli energii.
Energetické shrnutí:
1.
Anaerobní děj – Glykolýza: čistý
zisk 2 ATP
2.
Aerobní děj – štěpení pyruvátu až
na CO2 a H2O (Oxidační dekarboxylace, Krebsův cyklus,
Respirační řetězec): zisk 36 ATP
-
celkový zisk energie 38 ATP (energeticky výhodnější jsou
aerobní děje)
Některé organismy dýchat nepotřebují, protože si energii vyrobí jinak.
Kvašení =
Fermentace
-
za nepřístupu vzduchu = anaerobní
děj
-
kvašením vzniká víno, pivo,
kysané zelí, kysané okurky,…
Průběh:
začátek kvašení cukru, v podstatě Glykolýza
– glukóza zkvašuje na pyruvát (vznik 2 ATP)
2 cesty osudu pyruvátu podle toho, co chci vyrobit:
a.
alkoholové kvašení – působením kvasinek, vznikne alkohol (rybízové víno – dostane se tam kyslík –
vznikne ocet)
b.
mléčné kvašení – působením bakterií, vznikne kyselina mléčná (zkvašené zelí, okurky,
jogurty,…)
Energetická bilance kvašení pouze 2 molekuly ATP (méně výhodné)
Význam: praorganismy před 3-4 mld. let, když v atmosféře nebyl kyslík,
tak organismy žily a měly energii
proto, že kvasily
Jakmile se objevila možnost dýchat a vyrábět energii dýcháním, došlo
k obrovskému rozvoji aerobních organismů a pro anaerobní byl kyslík
toxický
Asimilační děje
-
výstavbový
-
energie se spotřebovává, prvotně se energie bere
z fotonů (fotoautotrofní organismy
dokážou převést energii na ATP)
-
z evolučního hlediska největší zázrak fotosyntéza – jediný
děj, při kterém vzniká biomasa (org. látky) + vzniká kyslík - rostliny umí
z látek anorganických látky organické (život byl na Zemi i bez kyslíku, při fotosyntéze u
některých bakterií ani kyslík nevzniká)
Fotosyntéza = Fotofosforylace
-
energetický děj redukční, energie fotonů je přeměněna na energii chemickou ATP
Princip: přeměna oxidovaného CO2
na redukovanou formu – cukr
rostlina dělá redukci CO2 (málo energeticky výhodná) na cukr
(hodně energeticky výhodná) a pak rozštěpí a vyrobí si všechno
Pro průběh fotosyntézy nezbytné:
-
Světlo o vlnové délce 400-750nm
(bílé světlo, FAR) je potřeba zachytit – k zachycení slouží barviva
-
chlorofyly a, b, c, d (nejdůležitější a1, a2) kombinace
a+b vyšší rostliny + prochlorofyty, a+c hnědé řasy, a+d ruduchy
-
přídatná barviva – fykocyan,
fykoerytrin, xantofyly, karoteny
barviva jsou schopna absorbovat jen některou část spektra (něco absorbuje a
něco odráží)
-
červená a zelená, žlutá a modrá
chlorofyly se nám zdají zelené, protože
z bílého světla absorbují červenou část spektra
karoteny oranžové, pohlcují zelenou část spektra
xantofyly žluté, pohlcují modrou část spektra
fykocyan – zdá se modrý, protože pohltí žlutou
část spektra
-
molekuly pigmentů se seskupují
do fotosystémů:
a)
fotosystém I – obsahuje specializovanou molekulu chlorofylu a1 = P700,
absorpční maximum 700nm
b)
fotosystém II – specializovaná molekula chlorofylu a2 = P680,
absorpční maximum 680 nm
-
chlorofyl a1
a a2 jsou hlavními barvivy fotosyntézy (fotosyntetické reakční
centra), mají schopnost přeměňovat světelnou energii na chemickou
-
ostatní barviva slouží
k zachycení a zavedení fotonů k a1 a a2 – tzv. fotonová
past (fotoreceptory)
-
fotosyntéza probíhá ve
dvou základních fázích:
1.
Světelná fáze (Primární
děje)
2.
Temnostní fáze
(Sekundární děje)
A.
světelná fáze = primární děje
-
probíhá na membráně
tylakoidů (kvantozomy), pouze za světla
-
výsledkem je vznik ATP,
NADPH+H+ → nutné pro 2. fázi, jako vedlejší produkt vzniká O2
-
princip: barviva zachytí energii fotonů → přenos na chlorofyl a1, a2
→ vymrštění 2e- z chlorofylu → přenos e- přes řadu
přenašečů (oxidace ↔ redukce) → uvolnění energie
a)
cyklická fotofosforylace – účastní se jí pouze FS I, ten absorbuje fotony
→ excitace chlorofylu a1 → uvolnění 2 e- → akceptor Z
(FRS) → ferredoxin → cytochromy (b6, f) → chlorofyl a1
(mateřská molekula), energie elektronu využitá k tvorbě ATP, nevzniká O2
ani NADH+H+, probíhá u bakterií, je vývojově starší, u rostlin
pouze dějem doplňkovým
b)
necyklická fotofosforylace – pracují oba fotosystémy, účinkem fotonů dochází
k fotolýze vody (Hillova reakce)
H2O → 2 H+ (→ tvorba NADH+H+) + 2 e- (→ příjme FS II, doplnění excitovaného e-) + ½ O2 (uvolněn do ovzduší)
FS II: absorpce fotonů →
excitace chlorofylu a2 → 2 e- → akceptor Q → plastochinon
→ cytochrom f → chlorofyl a1 v FS I (doplnění excitovaného
elektronu)
FS I: absorpce fotonů →
excitace chlorofylu a1 → 2 e- → ferredoxin → NADP+
+ 2 e- + 2 H+ → NADH+H+
tvoří se ATP, NADH+H+, O2
B.
temnostní fáze = sekundární děje
-
není závislá na přímém
osvětlení, probíhá i ve tmě, ale je závislá na produktech světelné fáze
-
lokalizace ve stromatu
chloroplastů, nachází se zde enzymy důležité pro fixaci
-
chemická energie ATP je
využita na navázání CO2 na organický akceptor a jeho redukci na
sacharidy, cukr je pak dále přeměněn na asimiláty (škrob, bílkoviny, tuky,
atd.)
-
probíhá různými
metabolickými cestami:
1.
Calvinův cyklus – C3 rostliny → 1. zachytitelný produkt je 3 – fosfoglycerát (3C)
CO2 navázán na ribulóza – 1,5 –
bisfosfát (RuBP) → C6 (nestabilní) → 2 C3 (kyselina 3 –
fosfoglycerová) → glykóza + ribulóza – 1,5 – bisfosfát (obnova akceptoru CO2
→ snížení výtěžku Calvinova cyklu)
2.
Hatch – Slackův cyklus – C4 rostliny → 1. zachytitelný produkt je oxalacetát (4C)
CO2 navázán na fosfoenolpyruvát (PEP) →
oxalacetát C4 → malát/aspartát → glukóza
Podle způsobu fixace CO2 rozdělujeme rostliny: odlišné anatomické i fyziologické vlastnosti
a)
C3 rostliny – většina rostlin (asi 95%), střední nároky na teplotu i sluneční zářením,
probíhá u nich fotorespirace (ztráta až 40% zachyceného CO2 → pokles
produkce sacharidů), využití Calvinova cyklu
Fotorespirace – světelné dýchání,
horké a slunečné počasí → uzavření průduchů → nízký příjem CO2 →
růst koncentrace O2 → enzym ribulosa – 1,5 – bisfosfát
karboxyláza/oxygenáza (rubisco) váže kyslík místo CO2 → C5
·
→ C3 (3 –
fosfoglycerát) → Calvinův cyklus
·
→ C2 (2 – fosfoglykolát)
→ peroxizómy → CO2
b)
C4 rostliny – vyšší nároky na CO2 (fixují 2x rychleji), vyšší nároky na
sluneční záření a teplotu, jiná anatomie listů (kolem cévních svazků je výrazná
pochva, v nich probíhá světlá fáze), nižší rychlost transpirace, vyšší produkce
sušiny, neprobíhá u nich fotorespirace, např. tropické rostliny (bambus, proso,
třtina, kukuřice, atd.), kromě Calvinova cyklu využívají mechanismus pro
koncentrování CO2 – Hatch – Slackův cyklus
c)
CAM rostliny – pouze sukulentní rostliny, jejich průduchy musí být vlivem sucha celý
den uzavřeny, CO2 je přijímán jen v noci a vázán na
fosfoenolpyruvát → malát (uskladněn ve vakuolách) → ve dne: pyruvát + CO2
→ Calvinův cyklus, tzv. CAM cyklus, časově odděleno navázání CO2
(noc) od jeho využití (den – dostatek ATP a NADPH+H+)
Význam fotosyntézy:
·
udržování stálého poměru
CO2 a O2 v atmosféře
·
plíce světa – pralesy
(zejména Amazonský prales), největší producenti kyslíku na Zemi
·
ze světla, které dopadá
na povrch rostlin, využívají rostliny pro tvorbu asimilátů pouze 3%
Rychlost fotosyntézy: lze změřit z vyprodukovaného O2 či
spotřebovaného CO2
Faktory ovlivňující
fotosyntézu:
a)
vnitřní
·
dostatek vody
v rostlině (pokud je ji málo, uzavřou se průduchy a do rostliny nevstupuje
CO2)
·
množství chlorofylu
·
stáří listů a celé
rostliny
·
obsah minerálních látek
a živin
b)
vnější
·
délka osvětlení a
spektrální složení slunečního záření
·
koncentrace O2
·
teplota (optimum 15 – 20
°C)
·
vliv imisí (působí
z velké vzdálenosti)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Máte-li nějaké otázky, prosím, neváhejte mne kontaktovat